• Medzinárodný strojársky veľtrh BRNO

          • Žiaci študijných odborov so zameraním na strojárstvo zavítali minulý týždeň na Medzinárodný strojársky veľtrh v Brne, ktorý sa konal v dňoch 10.-13.10.2023 v priestoroch brnianskeho výstaviska.  Je to najväčší a najvýznamnejší priemyselný veľtrh v strednej Európe. Tento rok bol zameraný na efektívny a udržateľný priemysel. Najviac zastúpeným a kľúčovým odvetvím tohto podujatia bolo obrábanie a tvárnenie. Expozície, ktoré sme si mohli pozrieť, sa orientovali na automatizáciu, CNC techniku, elektroniku, priemyselné roboty, meraciu techniku, plasty, zváranie, povrchové úpravy a materiály. Na veľtrhu vystavovalo viac než 1260 firiem zo 43 krajín. Mali sme možnosť vidieť expozície nielen zahraničných, ale aj slovenských vystavovateľov, napr. spoločnosť VINFA, s.r.o.  so sídlom v Trnave. Tak ako aj na iných výstavách, aj na mieste brnianskeho výstaviska prebiehali  ďalšie špecializované expozície ako TRANSPORT A LOGISTIKA, ENVITECH A WOODTEC. Najväčším zážitkom pre nás bol autonómny autobus, ktorým sme sa mohli previezť medzi jednotlivými pavilónmi. Síce to bol autobus budúcnosti,  my sme  však napokon všetci nasadli do našich autobusov, ktoré nás po dlhom, náročnom, no poučnom dni bezpečne odviezli domov.

          • Autosalón Nitra 2023

          •    Aj tento rok sa otvorili brány výstaviska Agrokomplex Nitra, aby privítali návštevníkov výstavy Autosalón Autoshow Nitra. Tohto podujatia sa 29.9.2023 zúčastnili aj žiaci prvého až štvrtého ročníka Strednej odbornej školy automobilovej  v Trnave odboru autoopravár a autotronik a tiež žiaci nadstavby s automobilovým  zameraním  spolu so svojimi pedagógmi. Cieľom exkurzie bolo spoznať novinky v oblasti automobilového priemyslu a autoopravárenskej servisnej techniky.

                Žiaci si so záujmom prezreli najnovšie modely svetových značiek, ktoré vystavovali svoje elektrické a hybridné verzie, ako aj prototypy na klasické spaľovacie pohony. Taktiež boli zvedaví na doplnkové akcie zamerané na tuning vozidiel a audio-systémov vo vozidlách. Spestrením výstavy boli aj veterány a oldtimery rôznych značiek a RC autoshow s modelmi kamiónov, stavebnej techniky a off-roadov. Veľkému záujmu sa tešila sprievodná akcia autoshow „Furt bokem“, kde v jazde driftom na asfaltovej dráhe súťažili pretekári v upravených vozidlách.

              Exkurzia naplnila očakávania žiakov i pedagógov a po dni plnom zážitkov aj informácií zo sveta automobilových noviniek spokojní spoločne odchádzali do svojich domovov.

          • Spoznávame Prahu

          •     Žiaci našej školy sa zúčastnili 28.-29.9.2023 náučnej exkurzie do Prahy, ktorej cieľom bolo spoznať historické a technické pamiatky českej metropoly.

                Od ranného stretnutia pred stanicou v Trnave vládla dobrá nálada a príjemná atmosféra. K nej prispela už prvá zastávka v našom bohatom programe – Múzeum Jawa v Konopišti. Expozícia na malej ploche predstavuje veľké množstvo motocyklov – od sériových po pretekárske špeciály. Pracovníkov múzea zaujalo nadšenie našich chlapcov pre vystavené exponáty a tým náruživejším dokonca dovolili posadiť sa na niektoré z nich.

              Dobrá nálada pokračovala aj po príchode do stovežatej krásavice, kde nás už čakala profesionálna sprievodkyňa, ktorá nám program „ušila na mieru“. Absolvovali sme s ňou prehliadku centra mesta, Malej Strany, Hradčian a ikonických turistických atrakcií, akými sú Staromestské námestie s orlojom, Václavské námestie a Karlov most. Pri ideálnom počasí bola naša výprava chvíľami síce náročná, ale krásna a nezabudnuteľná.

               Po spoločnom programe prvého dňa sme druhý deň prispôsobili preferenciám žiakov, ktorí sa rozdelili do skupín. Časť z nich uprednostnila prechádzku po nábreží Vltavy, iní sa rozhodli preskúmať Petřínsku rozhľadňu, ďalšia skupina navštívila Národné technické múzeum, ktoré je rajom exponátov z oblasti vedy a techniky.

               Úžasnú atmosféru počas oboch dní umocnilo nádherné počasie ako stvorené na spoznávanie nových miest. V piatok večer sme sa po intenzívne strávených dňoch v pražskom veľkomeste vrátili do Trnavy príjemne unavení a plní spomienok a skvelých zážitkov.

          • Európsky deň jazykov

          • 26. september je Európskym dňom jazykov. Pri tejto príležitosti sa na Trojičnom námestí a Hlavnej ulici v Trnave uskutočnilo podujatie formou jazykového festivalu, ktorého sa zúčastnili aj žiaci SOŠA. Počas príjemného slnečného dopoludnia mali možnosť zoznámiť sa hravou formou s viac ako desiatimi jazykmi sveta, medzi ktorými okrem slovenského jazyka a ďalších známych európskych jazykov nechýbali napríklad aj latinčina, esperanto, posunkový jazyk a programovací jazyk. Žiaci dostali tzv. jazykový pas a plnili v jednotlivých stánkoch zadané úlohy. Usilovní a úspešní boli odmenení. Dnešná dopoludňajšia aktivita tak upriamila pozornosť na význam učenia sa jazykov, ktoré otvárajú dvere novým priateľstvám, novým kultúram, novým príležitostiam a uľahčujú život pri cestách do zahraničia.

          • Kam na vysokú Roadshow

          • Na jeseň sa tradične konajú veľtrhy vzdelávania a výstavy prezentujúce vysoké školy, ktoré pomáhajú študentom, aby si správne vybrali tú svoju vysokú školu. Študenti IV.A triedy  v utorok 26.9.2023 navštívili výstavu Kam na vysokú Roadshow v Mestskej športovej hale v Trnave, ktorá predstavila až 137 slovenských i zahraničných vysokých škôl a fakúlt. Na jednom mieste dostali maximum informácií, aby si mohli správne vybrať štúdium na výške. Zúčastnili sa programu, ktorý tvorili prezentácie vysokých škôl, prednášky a ukážky ich technického vybavenia a kariérne poradenstvo pre študentov.

          • Tradičné úvodné sústredenie žiakov 1.ročníka

          • Na začiatku tohto školského roka sa všetci žiaci prvého ročníka zúčastnili úvodného sústredenia. Počas tohto sústredenia sa oboznámili s priestormi školy, ale aj s pracoviskami ich budúcich zamestnávateľov. Mali príležitosť lepšie sa spoznať so svojimi učiteľmi, majstrami odbornej výchovy a svojimi spolužiakmi. V priestoroch školských dielní si všetci žiaci prevzali pracovné oblečenie a obuv. Boli oboznámení so zásadami dodržiavania bezpečnosti pri práci a  školským poriadkom. Zúčastnili sa účelového cvičenia v Kamennom mlyne, kde sa učili poradovú prípravu a základy poskytovania prvej pomoci. Navštívili priestory duálneho vzdelávania vo firme ZF Slovakia  a firme AUTO-IMPEX. Taktiež boli pozrieť  v  autoumyvárni S-Racing a predajni automobilov BEGAM. Na ďalší deň sa zúčastnili akcie s názvom  Deň záchranných zložiek mesta Trnava. Tu sa oboznámili s namáhavou a dôležitou prácou záchranných zložiek. Polícia a hasiči zaujali všetkých účastníkov podujatia ukážkami svojej práce. V závere sústredenia si mali možnosť zahrať si minigolf na minigolfovom ihrisku pri OC MAX Trnava.

          • Výlet do Čachtíc

          • Záver školského roka patrí už tradične školským výletom. V prvý letný deň sme sa v silnej zostave troch tried I.B, II.A a II.D vybrali na povesťami opradený Čachtický hrad. Tešili sme sa naň všetci, zvlášť tí, ktorých zaujíma história a záhady minulosti.  Motorovým vláčikom sme sa vyviezli do dedinky Višňové, odkiaľ sme sa turistickou trasou cez les dostali na Čachtický hrad. Tam sme si prezreli vystavené artefakty, pozostatky hradu a vypočuli výklad o histórii hradu, ktorá je neodlučiteľne spojená s krvavou grófkou Alžbetou Báthoryovou.  Pri prechádzke po hradbách sme obdivovali panorámu okolia a vychutnávali si nádherné výhľady.  Po skončení návštevy hradu sme sa presunuli do Čachtického podzemia. Vstúpili sme do temných chodieb, kde nám prítmie a zvláštna atmosféra evokovali dávne časy. Na záver bola pre žiakov pripravená súťaž, pri ktorej na základe indícií hľadali skryté truhličky s odmenami.  Tento deň nám poskytol vzácnu príležitosť objaviť tajomstvá tejto významnej pevnosti a obohatiť naše vedomosti o historickom dedičstve tohto regiónu. Celým výletom sa aj napriek teplu a únave niesla príjemná pohodová atmosféra.

          • Mladý tvorca

          • Dňa 21.júna 2023 žiaci našej školy navštívili celoštátnu prezentačnú výstavu Mladý tvorca. Už 30. ročník sa konal v areáli výstaviska Agrokomplex Nitra. Cieľom výstavy je podporiť a propagovať stredoškolské odborné vzdelávanie, vyzdvihnúť perspektívu duálneho systému vzdelávania reflektujúceho na vznik nových typov profesií pri zavádzaní robotizácie a digitálnych technológií do praxe. Program podujatia dotvárali interaktívne činnosti pre študentov, workshopy, súťaže a programy z oblasti záujmovej činnosti žiakov. Súčasťou výstavy bol aj zaujímavý sprievodný program z oblasti bezpečnosti dopravy -simulátor prevrátenia, alebo nárazu vozidla, „Opilecké okuliare“ – okuliare simulujúce stav po užití alkoholu. Remeselníci prezentovali tradičné ľudové remeslá a taktiež sa konala „regrutačná“ prezentácia Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

          • DNI ZDRAVIA

          • Dni zdravia v Trnave priniesli mnoho zaujímavých a užitočných aktivít prispievajúcich k prevencii zdravotného stavu Trnavčanov. Vyskúšali si ich aj naši študenti. Dali si zmerať tlak, vyšetriť zrak, zistiť hodnoty  telesného tuku. Dozvedeli sa užitočné informácie o zdravotnom poistení a dentálnej hygiene. Ochranou a podporou zdravia v súčasnosti môžeme pozitívne ovplyvniť zdravie budúcich generácií.

          • Exkurzia v knižnici

          • Naša dlhoročná dobrá spolupráca s Knižnicou Juraja Fándlyho v Trnave pokračuje aj v tomto školskom roku. V dňoch 1. a 2. júna 2023 ju navštívili žiaci I.A, I.B, III.A a III.B triedy. Na príjemnú atmosféru v knižnici sme už zvyknutí, no tentoraz nás prekvapili úplnou novinkou.

            Zaujímavú odbornú prednášku sme si vypočuli v útulnom  prostredí novootvorenej Záhradnej čitárne, ktorá sa nachádza v krásnej záhrade knižnice. Knihy a dennú tlač sme si mohli prezrieť nielen v čitárni, ale aj v záhrade. Na záver exkurzie nasledovala prehliadka jednotlivých oddelení knižnice.

          • Odborná exkurzia

          • Dňa 2.6.2023 sa žiaci I.A a I.D zúčastnili exkurzie vo firme HF Slovakia a.s. so sídlom v Dubnici nad Váhom.
            Žiaci si prezreli výrobné a montážne priestory spoločnosti, ktorá  je zameraná na produkciu jednoúčelových strojov pre gumárenský a plastový  priemysel, strojov s automatizáciou, prípravkov, ťažkých zvarencov a na trieskové obrábanie. Komentovaná odborná prehliadka spoločnosti s výrobnou plochou 20 000 m2 im umožnila oboznámiť sa so  všetkými operáciami a činnosťami, ktoré sú potrebné na výrobu jednoúčelového gumárenského stroja. Účasťou na tejto exkurzii sa žiakom naskytla príležitosť rozvíjať svoje poznanie priamym pozorovaním  moderných technológií a zažiť atmosféru v úspešnej strojárskej firme.

          • Interview day

          • JobSpoTT - toto zmysluplné a nesmierne prínosné podujatie akým bol už 9.ročník najväčšieho veľtrhu práce v Trnave, si nemohli nechať ujsť ani žiaci našej školy. 34 vystavovatelia ponúkali viac ako 3300 voľných pracovných miest spolu s množstvom sprievodných podujatí ako napríklad workshopy a rôzne prednášky. Pre chlapcov to bolo užitočné aj v tom, že sa precvičili v komunikácii, skúsili si svoje prvé pracovné pohovory, alebo skôr rozhovory s recruitermi priamo na podujatí v rámci sekcie Interview day. Okrem riadnych pracovných ponúk boli pre študentov na JobSpoTTe pripravené zaujímavé brigády na leto, či platené stáže priamo u zamestnávateľov. Študenti z Ukrajiny mali možnosť porozprávať sa o možnostiach práce s ukrajinsky hovoriacim zástupcom najväčšieho internetového pracovného portálu na Slovensku, iní zase využili možnosť vyskúšať si 40-sekundový test zručnosti pre manuálnu prácu. Každopádne všetci odchádzali obohatení novými skúsenosťami a informáciami ktoré im pomôžu uplatniť sa na trhu práce po skončení školy. Tešíme sa na ďalší ročník!

          • Exkurzia Osvienčim

          • 21.4.2023 sa 44 žiakov našej školy stretlo pred železničnou stanicou v Trnave uprostred hlbokej noci. Nastúpili sme spoločne do autobusu, ktorý nabral smer Osvienčim. Na mieste nás privítalo nádherné slnečné jarné ráno.

            Cieľom exkurzie do Osvienčimu a Brezinky bolo spoznať smutnú kapitolu druhej svetovej vojny, ktorá je známa ako holokaust. Žiaci sa počas prehliadky viac dozvedeli o najväčšom koncentračnom tábore na svete, o minulosti a o hrôzach, ktoré sa na týchto miestach uskutočňovali. Mali možnosť pozrieť si podmienky, v akých žili a umierali státisíce ľudí,
            kráčať po tých istých chodníkoch ako tí, čo tu boli väznení a zomierali od úmornej práce, zlej stravy, ale aj pre potešenie jednotiek SS.

            Vidieť reálne budovy, plynové komory, popraviská, osobné veci väznených a ich fotografie hlboko zasiahlo naše srdcia. Exkurzia bola pre žiakov veľmi zaujímavá a predovšetkým prospešná. Veríme, že splnila svoj účel a dnešná mládež si uvedomí, aký nebezpečný môže byť extrémizmus.

          • Silový päťboj

          • Dňa 5. apríla 2023 sa uskutočnili školské majstrovstvá okresu Trnava v Silovom päťboji študentov a študentiek SŠ. Súťaž sa uskutočnila v telocvični Strednej zdravotníckej školy v Trnave za účasti 10 družstiev chlapcov  z 10. stredných škôl a 6 dievčat zo 4 stredných škôl. Družstvo chlapcov našej školy reprezentovali - Patrik Koreň a Samuel Richard Loča z triedy II. A, Daniel Vaškovič a Martin Hollan z triedy II. B a umiestnili sa na peknom 5. miest. V súťaži dievčat našu školu reprezentovala Natália Zahálková, ktorá sa umiestnila tiež na 5. mieste.
            Všetkým súťažiacim žiakov našej školy patrí veľké poďakovanie za ich výkony.

          • Aurélium - dotknite sa vedy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aurélium - zážitkové centrum vedy.

            Názov zážitkového centra vedy Aurelium je odvodený od krstného mena rodáka z Liptovského Mikuláša prof. Ing. Aurela Stodolu, ktorý bol významným slovenským fyzikom, technikom a zakladateľom teórie parných a plynových turbín. Cieľom centra je zvýšiť všeobecný záujem o vedu v spoločnosti pomocou interaktívnych expozícií. Vo štvrtok 30.3.2023 žiaci I.B a II.A podnikli expedíciu do Bratislavy, aby zažili vedu na vlastnej koži a presvedčili sa, aká môže byť zábavná. Privítala ich veľkolepá laserová show, nasledoval výklad pri energiou nabitom Teslovom kútiku a potom sa všetci venovali skúmaniu exponátov. Personál centra vedy ich totiž pred návštevníkmi nestráži, ale naopak, nabáda ich k fyzickému kontaktu a pomáha im v realizácii experimentov. Iba čas ukáže, či táto návšteva nemotivovala niekoho z nich k budúcej vedeckej kariére, pretože zaujala všetkých.

          • Basketbalový turnaj - finále

          •      Dňa 14.02.2023 sa v telocvični Spojenej školy J. Bottu 31, Trnava uskutočnilo finálové kolo Majstrovstiev okresu Trnava v basketbale študentov stredných škôl.  Zúčastnili sa ho tri študentské družstvá   zo Spojenej školy J. Bottu,  SPŠ technickej v Trnave a našej školy.  Hrací systém bol každý s každým vďaka čomu každé družstvo odohralo dva zápasy. V prvom zápase so SPŠ technickou sme suverénne vyhrali, ŠPŠ J Bottu už bola nad naše sily.  Výsledky finálového kola:    

            I. miesto        Spojená škola J. Bottu 31, Trnava

            II.  miesto      SOŠ automobilová, Coburgova 39, Trnava

            III. miesto      SPŠ technická Ttnava

            Našu školu reprezentovalo družstvo v zložení : Bohm (I.A), Turan a Hodúr (III.B), Mandev a Mesároš (III.A), Juríček, Madový a Medvedcký (IV.A). Všetkým reprezentujúcim patrí vrelé poďakovanie za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Lyžiarsky kurz žiakov SOŠ automobilovej

          • V období  od 30.januára do 3.februára 2023 sa za výborných lyžiarskych podmienok, príjemného počasia a odborného vedenia zúčastnilo 74 žiakov 1. a 2. ročníka našej školy lyžiarskeho výcvikového kurzu. Počas týždenného pobytu v horskom prostredí sa zúčastnení žiaci naučili základy lyžovania tak, že už v polovici pobytu šikovne zlyžovali  cvičný svah pri rekreačnom zariadení hotela Drotár v Hronci, kde bolo zabezpečené ubytovanie a stravovanie účastníkov kurzu. Pod vedením profesionálnych inštruktorov lyžovania si osvojili zjazdové lyžovanie do takej miery, že budú schopní na týchto základoch budovať svoje pohybové zručnosti na lyžiach aj do budúcnosti.

          • Okresné kolo vo florbale žiakov SŠ

          • Dňa 19.01.2023 sa uskutočnilo základné okresné kolo vo florbale žiakov SŠ  v telocvični na SOŠ elektrotechnickej. Daného kola sa zúčastnilo aj družstvo našej školy, ktoré malo hrať v skupine s nasledovnými družstvami škôl:SOŠ elektrotechnická TT, Gymnázium J. Holého TT, SZŠ TT. Posledné dve menované školy sa kola nezúčastnili. A tak v skupine sa odohral iba jeden zápas 2 x 20 minút a to medzi družstvami škôl SOŠ automobilová a SOŠ elektrotechnická v telocvični SOŠ elektrotechnickej. Zápas bol veľmi vyrovnaný a skončil sa v pomere 7 : 6 pre SOŠ elektrotechnickú, ktorá tým postúpila do finálového kola MO vo florbale.
                Družstvo našej školy bolo zložené z nasledovných žiakov : Šery I.C, Somoláni a Kizek z III.D, Kudláč a Gavelda z II.C, Drgoň a Hodúr z III.B, Zemko z III.A, Divéky a Valentovič z II.A, Jošt, Tobolka A Wakil z IV.B. Menovaným žiakom za reprezentáciu školy patrí úprimné poďakovanie.

          • CEE Hydrogen Bus Roadshow

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album CEE Hydrogen Bus Roadshow.

            Od 9. januára 2023  prebiehali v Trnave ukážkové jazdy vodíkovým autobusom okolo jej historického centra, cieľom ktorých je predviesť vodíkový autobus laickej aj odbornej verejnosti a otestovať ho v podmienkach Slovenska. Počas trojdňovej prevádzky, ktorá odštartovala tlačovou konferenciou, sa tak aj žiaci našej školy mohli presvedčiť, či vodíkový pohon spĺňa požiadavky spoľahlivej a bezemisnej verejnej dopravy. Vodíkový autobus jazdil v bežnej premávke na linke č. 16 v smere z Nemečaniek na Novú ulicu. Cieľom akcie bolo predstaviť odbornej aj laickej verejnosti mestský vodíkový autobus a získať údaje o prevádzke počas trojdňových testovacích jázd V Trnave na linke č. 16. Získané skúsenosti budú slúžiť ako podklad pri rozhodovaní mestských dopravných podnikov a autobusových dopravných spoločností o rozšírení autobusových parkov o vodíkové autobusy v celej SR.

          • Basketbalový turnaj

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Basketbalový turnaj.

            Základné kolo v basketbale študentov stredných škôl

                       Dňa 12.01.2023 sa uskutočnili základné kolá v basketbale študentov stredných škôl. Základného kola , ktoré sa uskutočnilo na SPŠ dopravnej Trnava , sa zúčastnila i naša škola, kde boli ďalšie družstvá a to: SPŠ dopravná Trnava ako domáci a Gymnázium J. Holého Trnava. Hrací systém bol, že každé družstvo hralo s každým.
            Víťazom tejto skupiny sa stala naša škola - Stredná odborná škola automobilová a ako víťaz postúpila do finálového kola, ktoré sa uskutoční dňa 14.02.2023. Všetkým žiakom reprezentujúcim škola patrí srdečná vďaka.