• Kvapka krvi

          • Národná transfúzna služba (NTS) prostredníctvom sociálnych sietí zverejnila upozornenie na nedostatočné zásoby krvných skupín A, B a 0 s negatívnym Rh faktorom.  Informovala aj o tom, že darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri a ženy každé štyri mesiace. Nezanedbateľnou výhodou je aj  možnosť objednať sa online na webe, či cez mobilnú aplikáciu.

            Na túto výzvu zareagovali aj naša škola. 17 plnoletých žiakov z rôznych tried sa odhodlali a  zjednotili v úsilí darovať krv pre zachovanie života. Je úžasné sledovať, ako mladí ľudia vychádzajú mimo svojho komfortného prostredia, aby urobili niečo také významné a nesebecké,  niektorí po prvý krát. Štyria prvodarcovia mali veľa otázok, bolo vidieť, že sa cítili neistí v tom, čo ich čaká. Nakoniec to zvládli bravúrne a prekonali prvotné obavy z neznámeho.

            Náš úprimný obdiv a uznanie patrí všetkým študentom, ktorí sa zúčastnili darovania krvi. Ich kroky sú príkladom pre nás všetkých a ukazujú, že aj malý čin môže mať veľký vplyv na životy druhých. Ďakujeme vám za odvahu a dobrovoľnícke úsilie. Váš príspevok je nenahraditeľný a váš odhodlanie nám všetkým slúži ako inšpirácia.

          • Exkurzia Múzeum holokaustu v Seredi

          • 12.marca počas maturitnej skúšky sa žiaci tretích ročníkov zúčastnili exkurzie v Múzeu holokaustu v Seredi. Počasie bolo chladné a sychravé, teda  adekvátne miestu, na ktorom sa nachádzali. Tábor bol miestom množstva hrôz a bolesti v našej histórii. Žiakov zaujali muzeálne exponáty a tiež pútavý výklad, ktorý dostali. Prešli si priestormi, kde počas vojny v nedôstojných podmienkach, v neistote a strachu prežívali, pracovali a zomierali ľudia. Vidieť tieto miesta naživo, nielen vo filmoch a na fotografiách, na žiakov zapôsobilo a veríme, že si uvedomili, aká krehká je sloboda a demokracia, a preto si ich treba vážiť.

          • ALMA MATER 2024

          • Ministerstvo školstva pripravilo v mesiacoch február, marec a apríl unikátny projekt mini-veľtrhov vysokých škôl. Projekt ALMA MATER 2024 – miesto, kde si nájdeš svoju univerzitu vytvára priestor na prepojenie maturantov (tohto aj budúcoročných) so slovenskými vysokými školami.  V každom krajskom meste toto podujatie pomáha žiakom s výberom vysokej školy. Naši maturanti sa 26.2.2024 sa tiež zapojili do prebiehajúcej akcie. V Trnave sa prehliadka  ALMA MATER 2024 konala v príjemnom prostredí  hotelu Holiday Inn. Študenti si mohli  prezrieť ponuku štúdia na vysokých školách, zoznámili sa so štipendijnou schémou Študuj doma, Slovensko ťa odmení. Cieľom akcie je prispieť k zníženiu odlivu mozgov zo Slovenska, zvýšiť povedomie o slovenských vysokých školách.