• Prenájom plochy - zámer

          •      Na základe zriaďovacej listiny,  vystavenej zriaďovateľom - Trnavský samosprávny kraj, dňa 01.07.2002, ako vlastník majetku, má prenajímateľ v správe nehnuteľnosť nachádzajúcu sa v katastrálnom území Trnava, zapísanú v Liste vlastníctva č. 5523 na parcele č. 8617/8. V zmysle „Zásad hospodárenia a nakladania s majetkom Trnavského samosprávneho kraja“ je prenajímateľ (ako správca majetku zriaďovateľa) po súhlase zriaďovateľa oprávnený prenechať do nájmu majetok, ktorý má v správe, tretej osobe.

                 V súlade s vyššie uvedeným prenajímateľ Stredná odborná škola automobilová, Coburgova 7859/39, Trnava zverejňuje túto výzvu k verejnej obchodnej súťaži prenechať nájomcovi do nájmu nebytové priestory - autocvičisko na účely praktickej výuky žiadateľov o vodičské oprávnenie a vzdelávanie vodičov z povolania. Cvičná plocha pre autoškolu - autocvičisko sa nachádza na pozemku o rozlohe 1.340 m2. Nájomná zmluva sa uzatvára na dobu určitú od 15.04.2024 do 14.05.2025.

            Cenové ponuky možno predkladať v písomnej podobe v uzatvorenej obálke označenej heslom:

            Prenájom autocvičiska – neotvárať v lehote do 27.03.2024 do 10.00 hod.

            na adresu Stredná odborná škola automobilová, Coburgova 7859/39, 917 02 Trnava.

          • Prenájom priestorov – zámer

          •      Na základe zriaďovacej listiny,  vystavenej zriaďovateľom – Trnavským samosprávnym krajom dňa 01.07.2002 ako vlastníkom majetku, má prenajímateľ v správe nehnuteľnosť nachádzajúcu sa v katastrálnom území Trnava, zapísanú v Liste  vlastníctva č. 5523 na parcele č. 8617/1. V zmysle „Zásad hospodárenia a nakladania s majetkom Trnavského samosprávneho kraja“ je prenajímateľ (ako správca majetku zriaďovateľa) po súhlase zriaďovateľa oprávnený prenechať do nájmu majetok, ktorý má v správe, tretej osobe.

                   V súlade s vyššie uvedeným prenajímateľ SOŠ automobilová Trnava zverejňuje túto výzvu k verejnej obchodnej súťaži prenechať nájomcovi do nájmu nebytové priestory – učebňa autoškoly pre účely teoretickej výuky pre žiadateľov o vodičské oprávnenie a vzdelávanie vodičov z povolania. Učebňa sa nachádza na prízemí, o rozlohe 29,2 m2.

                      Predmet nájmu je vykurovaný, s elektrickou prípojkou, je vybavený elektrickým rozvodom. Predmet nájmu netvorí samostatný celok so samostatným vchodom z ulice.

            Nájomná zmluva sa uzatvára na dobu určitú od 15.04.2024 do 14.04.2025.

            Cenové ponuky možno predkladať v písomnej podobe v uzatvorenej obálke označenej heslom:

              „Prenájom učebne autoškoly – neotvárať“ v lehote do 27.03.2024 do 10.00 hod.

            na adresu Stredná odborná škola automobilová, Coburgova 7859/39, 917 02 Trnava.

          • Exkurzia Múzeum holokaustu v Seredi

          • 12.marca počas maturitnej skúšky sa žiaci tretích ročníkov zúčastnili exkurzie v Múzeu holokaustu v Seredi. Počasie bolo chladné a sychravé, teda  adekvátne miestu, na ktorom sa nachádzali. Tábor bol miestom množstva hrôz a bolesti v našej histórii. Žiakov zaujali muzeálne exponáty a tiež pútavý výklad, ktorý dostali. Prešli si priestormi, kde počas vojny v nedôstojných podmienkach, v neistote a strachu prežívali, pracovali a zomierali ľudia. Vidieť tieto miesta naživo, nielen vo filmoch a na fotografiách, na žiakov zapôsobilo a veríme, že si uvedomili, aká krehká je sloboda a demokracia, a preto si ich treba vážiť.

          • ALMA MATER 2024

          • Ministerstvo školstva pripravilo v mesiacoch február, marec a apríl unikátny projekt mini-veľtrhov vysokých škôl. Projekt ALMA MATER 2024 – miesto, kde si nájdeš svoju univerzitu vytvára priestor na prepojenie maturantov (tohto aj budúcoročných) so slovenskými vysokými školami.  V každom krajskom meste toto podujatie pomáha žiakom s výberom vysokej školy. Naši maturanti sa 26.2.2024 sa tiež zapojili do prebiehajúcej akcie. V Trnave sa prehliadka  ALMA MATER 2024 konala v príjemnom prostredí  hotelu Holiday Inn. Študenti si mohli  prezrieť ponuku štúdia na vysokých školách, zoznámili sa so štipendijnou schémou Študuj doma, Slovensko ťa odmení. Cieľom akcie je prispieť k zníženiu odlivu mozgov zo Slovenska, zvýšiť povedomie o slovenských vysokých školách.

          • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

          • Súčasťou maturitnej skúšky z anglického jazyka je otázka o kultúre a umení. Dopoludnia 7. februára 2024  sme mohli na vlastnej koži zažiť trochu kultúry - divadelné predstavenie s názvom United Neighbours of London sprostredkované Divadelným Centrom. Išlo o činohernú anglickú divadelnú inscenáciu, ktorá bola koncipovaná ako učebná pomôcka na precvičenie anglického jazyka. Dej sa odohrával v jednej z londýnskych bytoviek. Sedem poschodí, sedem nájomníkov, sedem osudov... Tajomný list, ktorý dostali obyvatelia bytovky, zamiešal osudy všetkých nájomníkov a ukázal, aké dôležité je pomáhať si. Príbeh upriamil pozornosť diváka na dobré vzťahy so svojimi najbližšími, najmä na vzťahy s tými, ktorých máme okolo seba, pod sebou, nad sebou alebo len cez chodbu. Rodinu a susedov si v živote nevyberieme, preto je dobrý sused nad zlato. Doba, ktorú žijeme, je v digitálnom zmysle extrémne sociálna, ale chýba jej fyzický kontakt, dotyk, skutočná realita. Viac pozornosti sa dostáva displejom, ako ľuďom z mäsa a kostí okolo nás. Preto bolo dobré zastaviť sa a popremýšľať, ako môžeme zlepšiť vzťahy so svojimi blízkymi.

          • LYŽIARSKY KURZ

          • Už niekoľko zimných sezón navštevujeme  lyžiarske stredisko Hronec neďaleko Brezna.  Aj v dňoch 29.1.2024 -2.2.2024 sa 71  žiakov našej školy zúčastnilo lyžiarskeho kurzu.  Hoci v tých dňoch vládlo teplé a slnečné počasie, v stredisku boli výborné podmienky pre výcvik lyžovania. Chlapci a dievčatá prežili päť aktívnych dní na zjazdovke v krásnom horskom prostredí. Zvládli nielen základy lyžovania, ale našli si čas aj na  relax, oddych a zábavu v hoteli Drotár, kde boli ubytovaní. Okrem lyžovania sa venovali aj stolnému tenisu a šachu. Víťazom stolnotenisového turnaja sa stal Jaroslav Čonka z I.C triedy  a víťazom šachového turnaja Dominik Polakovič z I.B triedy. Žiaci získali nové lyžiarske skúsenosti, čím sa pre mnohých z nich otvorili nové športové možnosti trávenia voľného času.

          • Autoopravár junior 2024 - školské kolo

          • Autoopravár Junior je stredoškolská súťaž pre študentov autoopravárenských odborov: Automechanik, Autoelektrikár, Karosár, Lakovník a Autotronik, ktorej   cieľom je propagácia remesla autoopravára medzi širokou verejnosťou ako aj spojenie zamestnávateľov so školami a žiakmi. V rámci trojkolovej súťaže, od školského kola až po celoslovenské finále prebieha porovnanie teoretických a praktických znalostí súťažiacich a nadviazanie spolupráce medzi vyučujúcimi a žiakmi zúčastnených škôl. 22. ročník sme na našej škole odštartovali v učebni výpočtovej techniky 25. januára 2024 školským kolom, ktorého sa zúčastnilo 70 žiakov.  Online test preveril ich odborné znalosti v oblasti konštrukcie motorových vozidiel, elektrotechniky, elektroniky, technológie opráv motorových vozidiel, diagnostických zariadení a riadenia motorových vozidiel.

            Výsledky školského kola:

            ​​​​​​​Autotronik: I. miesto - Jakub Bugala – 93,3 %   

            Autoopravár  - mechanik  I. miesto - Jakub Kriško – 58,3%   

            Autoopravár - lakovník  I. miesto - Marek Plecho – 56,9%   

          • BRNO – VIDA CENTRUM

          • 14. december 2023 bol pre žiakov našej školy dňom zábavnej vedy. V ten deň sme sa vybrali k našim susedom do Vida centra na brnianskom výstavisku. Unikátna expozícia vedeckého múzea je rozdelená do štyroch častí, a to Planéta, Civilizácia, Človek a Mikrosvet, pričom dohromady obsahujú viac ako 180 interaktívnych exponátov. Študenti si teda sami mohli vyskúšať fungovanie rôznych javov či iných fenoménov a lepšie ich pochopiť alebo len tak uspokojiť svoju zvedavosť. Okrem rozsiahlej interaktívnej výstavy ponúka toto centrum vedy aj zaujímavý sprievodný program. Naši žiaci sa zúčastnili predstavenia pozoruhodných experimentov v Divadle vedy. Po vedeckých výskumoch sme sa presunuli na vianočné trhy moravskej metropoly. Tá počas adventu ponúka nielen kúzelnú atmosféru, pestrú výzdobu, sviatočnú hudbu a gastronomické zážitky, ale aj bohatý kultúrny program. Všetci sme takto využili úžasnú príležitosť naplno si vychutnať predvianočné obdobie.

          • Deň bez mobilu

          •      V stredu 13.12.2023 sme konečne naplnili heslo dňa „Netelefonujme, ale komunikujme“. Zorganizovali sme akciu „Deň bez mobilov“. Bol to úplne iný deň, ktorý bol pre niektorých zaťažkávajúci, pre niektorých uvoľňujúci. Na začiatku vyučovania všetci na teoretickom vyučovaní (učitelia, žiaci) vypli a odložili mobilné telefóny. Aby voľný čas cez prestávky nebol nekonečný, vymysleli sme pre triedy rôzne úlohy a občerstvenie. Žiaci úlohy riešili v triede. Keďže nemali po ruke telefóny t.z. internet, museli medzi sebou komunikovať a dlhšie sa zamýšľať. Vyriešené úlohy sme zozbierali a vyhodnotili.

            Víťazné triedy z 13.12.2023: 1. miesto  - IV.B                    2. miesto  - I.AN               3. miesto -  II.A

                      Víťazné triedy z 19.12.2023. 1. miesto  - IV.A                    2. miesto  - I.D               3. miesto -  I.A

                Všetkým triedam ďakujeme za aktívnu účasť a víťazom srdečne blahoželáme. Popri rozmýšľaní sa mohli žiaci ponúknuť či už chlebíkmi s rôznymi nátierkami, koláčikmi, alebo voňavým punčom, ktoré pre nich pripravili učitelia a niektorí spolužiaci. Deň sa nám teda vydaril a po recenziách niektorých žiakov sme dostali informácie, že akcia bola zaujímavá a zábavná. Konštatujeme, že by sme si vedeli predstaviť, že telefón na chvíľu odložíme  a chýbať nám nebude. Zároveň ďakujeme aj rodičom, ktorí nás v tejto aktivite podporili a určite držali palce, pretože zobrať mladým ľuďom mobilný telefón na viac ako pár minút je v tejto dobe náročné.

          • Deň otvorených dverí

          •    Dňa 12. decembra 2023  sme privítali žiakov končiacich ročníkov základných škôl a ich rodičov, ktorí sa v rámci Dňa otvorených dverí chceli dozvedieť viac o možnostiach štúdia na našej škole a popritom si  prezrieť priestory teoretického a praktického vyučovania.

                Pre návštevníkov sme pripravili  úvodné slovo a prezentáciu  študijných a učebných odborov. Na základe záujmu a vysokej účasti budúcich žiakov a ich rodičov sme prehliadky rozdelili do viacerých skupín. Vyučovanie bolo prispôsobené tak, aby návštevníci videli prípravu našich žiakov na budúce povolanie v reálnej podobe teoretického a praktického vyučovania. Ukázali sme priestory novozrekonštruovaného  odborného výcviku, odborné učebne, učebne cudzích jazykov  a predviedli sme ukážky pneumatických a hydraulických mechanizmov, programovania PLC systémov, prácu s 3D tlačiarňou, simulácie porúch na paneloch spaľovacieho a elektrického  motora, učebne na výuku cudzích jazykov.

            Záujem o informácie o možnostiach vzdelávania na našej škole  neutíchol až do večerných hodín. Ďakujeme za návštevu a tešíme sa  na budúcu spoluprácu.

          • Streetball 2023

          • Dňa 22.11.2023 pri príležitosti Dňa študentov sme sa zapojili do súťaže v Streetballe,   ktorá sa konala v Mestskej športovej hale. 12 družstiev stredoškolákov bolo rozlosovaných do štyroch skupín. Spolu s  „A“ družstvom  zo SPŠ dopravnej  a „B“  družstvom zo SŠ J. Bottu sme sa ocitli v A skupine. Kvalifikáciu sme s prehľadom vyhrali a spolu s víťazmi ostatných skupín postúpili do finálovej skupiny, kde sa hralo systémom každý s každým. Družstvo našej školy v zložení -  Štefan Balko a Patrik Mesároš zo IV.A, Dominik Oliver Starko z I. AN a Michal Bažík z I.C obsadilo 3. miesto. Ďakujeme za vzornú  reprezentáciu  našej  školy.

          • Medzi nami

          • Deň 16.november sa pre žiakov našej školy niesol v znamení výchovného koncertu Medzi nami. Veľmi pútavou formou nám boli približené dôležité míľniky našej histórie. Účinkujúci nám pripomenuli, že žijeme v spoločnosti, kde sa stretáva niekoľko generácií, ktoré sa musia navzájom akceptovať a vychádzať spolu. Staršia generácia nám stále má čo ponúknuť, a to priučiť nás histórii a odovzdať cenné informácie, lebo „národ, ktorý nepozná svoju históriu, je odsúdený ju zopakovať.“ My sa môžeme poučiť a vyvarovať chýb.  Súčasný svet je plný informácií a je pre nás dôležité naučiť sa ich správne triediť. Žiaci sa aktívne zapojili do  zaujímavých kvízov, kde si preverili svoje vedomosti. Aj takto príjemne a užitočne sa dá zakončiť skrátený týždeň.

          • Majstrovstvá okresu v basketbale

          • Dňa 15.11.2023 sa v telocvični SPŠ dopravnej v Trnave uskutočnilo základné kolo Majstrovstiev okresu Trnava v basketbale študentov stredných škôl. Súťaže sa  zúčastnili  družstvá SOŠ automobilovej, SPŠ dopravnej, SPŠ stavebnej a Gymnázia J. Hollého. Súťaž sa hrala systémom každý s každým a 2 x 12 minút. Každé družstvo odohralo 3 zápasy. S maximálnym nasadením a po úporných bojoch sme dva zápasy vyhrali. Porazili nás iba basketbalisti zo  SPŠ stavebnej. Po zrátaní výsledkov sme skončili na druhom mieste. Za dobrý výkon a reprezentáciu školy patrí vďaka basketbalovému výberu našej školy.

          • Deň výživy

          • Pri príležitosti Svetového dňa výživy sme posledné dva októbrové  týždne  na našej škole venovali problematike zdravej výživy a  jej dôležitosti pre  optimálne fungovanie organizmu, najmä nášho mozgu. V rámci tohto významného dňa sme pripravili informačné plagáty s jednoduchými tipmi, ako  sa naštartovať k zdravšej životospráve,  ako aj zoznam top funkčných potravín pre lepšiu pamäť, sústredenie a celkový výkon. Zdôraznili sme, že zmeny v stravovaní a životnom štýle môžu mať pozitívny vplyv nielen na náš fyzický stav, ale aj na našu schopnosť sústrediť sa a pracovať efektívne. Naša škola si zakladá na zdravom životnom štýle a je jej cieľom podporovať svojich žiakov nielen vo vzdelávaní, ale aj v rozvoji zdravého myslenia a životného štýlu. Súčasťou našich aktivít v rámci Svetového dňa výživy bolo preto aj rozdávanie jabĺk - symbolu zdravej výživy - študentom, čím sme podporili túto udalosť. Dúfame, že prezentované informácie a odporúčania pomôžu našim žiakom začať lepšie a zdravšie žiť, a tak zlepšovať aj svoj akademický výkon.

          • Študentská kvapka krvi

          • Krv je telesná tekutina, ktorá sa nedá ničím nahradiť, dá sa získať iba darovaním. Je to najväčší dar, ktorý darcu nič nestojí, ale pre človeka, ktorý darovanú krv súrne potrebuje, je darom nevyčísliteľnej hodnoty a môže pre neho znamenať záchranu života alebo zdravia. Sme hrdí na to, že sa v našej škole našli odvážni žiaci, ktorí sa rozhodli takto pomôcť a dúfame, že sa motivujú aj ďalší a týmto spôsobom môžu pomôcť zachrániť ľudský život.

          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Dnešná olympiáda z anglického jazyka opäť o krok ďalej posunula tých najlepších „angličtinárov“ z našej školy. Mali možnosť preukázať svoje schopnosti v počúvaní, čítaní, gramatike i rozprávaní a mohli sa aspoň na chvíľu cítiť výnimočne - vyhrať zaujímavé ceny a čo viac - zažiť úspech, ktorý ich snáď bude motivovať aj naďalej zdokonaľovať sa v anglickom jazyku. Všetkým ďakujeme za účasť a blahoželáme víťazom!

          • Medzinárodný strojársky veľtrh BRNO

          • Žiaci študijných odborov so zameraním na strojárstvo zavítali minulý týždeň na Medzinárodný strojársky veľtrh v Brne, ktorý sa konal v dňoch 10.-13.10.2023 v priestoroch brnianskeho výstaviska.  Je to najväčší a najvýznamnejší priemyselný veľtrh v strednej Európe. Tento rok bol zameraný na efektívny a udržateľný priemysel. Najviac zastúpeným a kľúčovým odvetvím tohto podujatia bolo obrábanie a tvárnenie. Expozície, ktoré sme si mohli pozrieť, sa orientovali na automatizáciu, CNC techniku, elektroniku, priemyselné roboty, meraciu techniku, plasty, zváranie, povrchové úpravy a materiály. Na veľtrhu vystavovalo viac než 1260 firiem zo 43 krajín. Mali sme možnosť vidieť expozície nielen zahraničných, ale aj slovenských vystavovateľov, napr. spoločnosť VINFA, s.r.o.  so sídlom v Trnave. Tak ako aj na iných výstavách, aj na mieste brnianskeho výstaviska prebiehali  ďalšie špecializované expozície ako TRANSPORT A LOGISTIKA, ENVITECH A WOODTEC. Najväčším zážitkom pre nás bol autonómny autobus, ktorým sme sa mohli previezť medzi jednotlivými pavilónmi. Síce to bol autobus budúcnosti,  my sme  však napokon všetci nasadli do našich autobusov, ktoré nás po dlhom, náročnom, no poučnom dni bezpečne odviezli domov.

          • Autosalón Nitra 2023

          •    Aj tento rok sa otvorili brány výstaviska Agrokomplex Nitra, aby privítali návštevníkov výstavy Autosalón Autoshow Nitra. Tohto podujatia sa 29.9.2023 zúčastnili aj žiaci prvého až štvrtého ročníka Strednej odbornej školy automobilovej  v Trnave odboru autoopravár a autotronik a tiež žiaci nadstavby s automobilovým  zameraním  spolu so svojimi pedagógmi. Cieľom exkurzie bolo spoznať novinky v oblasti automobilového priemyslu a autoopravárenskej servisnej techniky.

                Žiaci si so záujmom prezreli najnovšie modely svetových značiek, ktoré vystavovali svoje elektrické a hybridné verzie, ako aj prototypy na klasické spaľovacie pohony. Taktiež boli zvedaví na doplnkové akcie zamerané na tuning vozidiel a audio-systémov vo vozidlách. Spestrením výstavy boli aj veterány a oldtimery rôznych značiek a RC autoshow s modelmi kamiónov, stavebnej techniky a off-roadov. Veľkému záujmu sa tešila sprievodná akcia autoshow „Furt bokem“, kde v jazde driftom na asfaltovej dráhe súťažili pretekári v upravených vozidlách.

              Exkurzia naplnila očakávania žiakov i pedagógov a po dni plnom zážitkov aj informácií zo sveta automobilových noviniek spokojní spoločne odchádzali do svojich domovov.

          • Spoznávame Prahu

          •     Žiaci našej školy sa zúčastnili 28.-29.9.2023 náučnej exkurzie do Prahy, ktorej cieľom bolo spoznať historické a technické pamiatky českej metropoly.

                Od ranného stretnutia pred stanicou v Trnave vládla dobrá nálada a príjemná atmosféra. K nej prispela už prvá zastávka v našom bohatom programe – Múzeum Jawa v Konopišti. Expozícia na malej ploche predstavuje veľké množstvo motocyklov – od sériových po pretekárske špeciály. Pracovníkov múzea zaujalo nadšenie našich chlapcov pre vystavené exponáty a tým náruživejším dokonca dovolili posadiť sa na niektoré z nich.

              Dobrá nálada pokračovala aj po príchode do stovežatej krásavice, kde nás už čakala profesionálna sprievodkyňa, ktorá nám program „ušila na mieru“. Absolvovali sme s ňou prehliadku centra mesta, Malej Strany, Hradčian a ikonických turistických atrakcií, akými sú Staromestské námestie s orlojom, Václavské námestie a Karlov most. Pri ideálnom počasí bola naša výprava chvíľami síce náročná, ale krásna a nezabudnuteľná.

               Po spoločnom programe prvého dňa sme druhý deň prispôsobili preferenciám žiakov, ktorí sa rozdelili do skupín. Časť z nich uprednostnila prechádzku po nábreží Vltavy, iní sa rozhodli preskúmať Petřínsku rozhľadňu, ďalšia skupina navštívila Národné technické múzeum, ktoré je rajom exponátov z oblasti vedy a techniky.

               Úžasnú atmosféru počas oboch dní umocnilo nádherné počasie ako stvorené na spoznávanie nových miest. V piatok večer sme sa po intenzívne strávených dňoch v pražskom veľkomeste vrátili do Trnavy príjemne unavení a plní spomienok a skvelých zážitkov.

          • Európsky deň jazykov

          • 26. september je Európskym dňom jazykov. Pri tejto príležitosti sa na Trojičnom námestí a Hlavnej ulici v Trnave uskutočnilo podujatie formou jazykového festivalu, ktorého sa zúčastnili aj žiaci SOŠA. Počas príjemného slnečného dopoludnia mali možnosť zoznámiť sa hravou formou s viac ako desiatimi jazykmi sveta, medzi ktorými okrem slovenského jazyka a ďalších známych európskych jazykov nechýbali napríklad aj latinčina, esperanto, posunkový jazyk a programovací jazyk. Žiaci dostali tzv. jazykový pas a plnili v jednotlivých stánkoch zadané úlohy. Usilovní a úspešní boli odmenení. Dnešná dopoludňajšia aktivita tak upriamila pozornosť na význam učenia sa jazykov, ktoré otvárajú dvere novým priateľstvám, novým kultúram, novým príležitostiam a uľahčujú život pri cestách do zahraničia.