• Olympiáda z anglického jazyka

          • Dnešná olympiáda z anglického jazyka opäť o krok ďalej posunula tých najlepších „angličtinárov“ z našej školy. Mali možnosť preukázať svoje schopnosti v počúvaní, čítaní, gramatike i rozprávaní a mohli sa aspoň na chvíľu cítiť výnimočne - vyhrať zaujímavé ceny a čo viac - zažiť úspech, ktorý ich snáď bude motivovať aj naďalej zdokonaľovať sa v anglickom jazyku. Všetkým ďakujeme za účasť a blahoželáme víťazom!

          • Medzinárodný strojársky veľtrh BRNO

          • Žiaci študijných odborov so zameraním na strojárstvo zavítali minulý týždeň na Medzinárodný strojársky veľtrh v Brne, ktorý sa konal v dňoch 10.-13.10.2023 v priestoroch brnianskeho výstaviska.  Je to najväčší a najvýznamnejší priemyselný veľtrh v strednej Európe. Tento rok bol zameraný na efektívny a udržateľný priemysel. Najviac zastúpeným a kľúčovým odvetvím tohto podujatia bolo obrábanie a tvárnenie. Expozície, ktoré sme si mohli pozrieť, sa orientovali na automatizáciu, CNC techniku, elektroniku, priemyselné roboty, meraciu techniku, plasty, zváranie, povrchové úpravy a materiály. Na veľtrhu vystavovalo viac než 1260 firiem zo 43 krajín. Mali sme možnosť vidieť expozície nielen zahraničných, ale aj slovenských vystavovateľov, napr. spoločnosť VINFA, s.r.o.  so sídlom v Trnave. Tak ako aj na iných výstavách, aj na mieste brnianskeho výstaviska prebiehali  ďalšie špecializované expozície ako TRANSPORT A LOGISTIKA, ENVITECH A WOODTEC. Najväčším zážitkom pre nás bol autonómny autobus, ktorým sme sa mohli previezť medzi jednotlivými pavilónmi. Síce to bol autobus budúcnosti,  my sme  však napokon všetci nasadli do našich autobusov, ktoré nás po dlhom, náročnom, no poučnom dni bezpečne odviezli domov.

          • Autosalón Nitra 2023

          •    Aj tento rok sa otvorili brány výstaviska Agrokomplex Nitra, aby privítali návštevníkov výstavy Autosalón Autoshow Nitra. Tohto podujatia sa 29.9.2023 zúčastnili aj žiaci prvého až štvrtého ročníka Strednej odbornej školy automobilovej  v Trnave odboru autoopravár a autotronik a tiež žiaci nadstavby s automobilovým  zameraním  spolu so svojimi pedagógmi. Cieľom exkurzie bolo spoznať novinky v oblasti automobilového priemyslu a autoopravárenskej servisnej techniky.

                Žiaci si so záujmom prezreli najnovšie modely svetových značiek, ktoré vystavovali svoje elektrické a hybridné verzie, ako aj prototypy na klasické spaľovacie pohony. Taktiež boli zvedaví na doplnkové akcie zamerané na tuning vozidiel a audio-systémov vo vozidlách. Spestrením výstavy boli aj veterány a oldtimery rôznych značiek a RC autoshow s modelmi kamiónov, stavebnej techniky a off-roadov. Veľkému záujmu sa tešila sprievodná akcia autoshow „Furt bokem“, kde v jazde driftom na asfaltovej dráhe súťažili pretekári v upravených vozidlách.

              Exkurzia naplnila očakávania žiakov i pedagógov a po dni plnom zážitkov aj informácií zo sveta automobilových noviniek spokojní spoločne odchádzali do svojich domovov.

          • Spoznávame Prahu

          •     Žiaci našej školy sa zúčastnili 28.-29.9.2023 náučnej exkurzie do Prahy, ktorej cieľom bolo spoznať historické a technické pamiatky českej metropoly.

                Od ranného stretnutia pred stanicou v Trnave vládla dobrá nálada a príjemná atmosféra. K nej prispela už prvá zastávka v našom bohatom programe – Múzeum Jawa v Konopišti. Expozícia na malej ploche predstavuje veľké množstvo motocyklov – od sériových po pretekárske špeciály. Pracovníkov múzea zaujalo nadšenie našich chlapcov pre vystavené exponáty a tým náruživejším dokonca dovolili posadiť sa na niektoré z nich.

              Dobrá nálada pokračovala aj po príchode do stovežatej krásavice, kde nás už čakala profesionálna sprievodkyňa, ktorá nám program „ušila na mieru“. Absolvovali sme s ňou prehliadku centra mesta, Malej Strany, Hradčian a ikonických turistických atrakcií, akými sú Staromestské námestie s orlojom, Václavské námestie a Karlov most. Pri ideálnom počasí bola naša výprava chvíľami síce náročná, ale krásna a nezabudnuteľná.

               Po spoločnom programe prvého dňa sme druhý deň prispôsobili preferenciám žiakov, ktorí sa rozdelili do skupín. Časť z nich uprednostnila prechádzku po nábreží Vltavy, iní sa rozhodli preskúmať Petřínsku rozhľadňu, ďalšia skupina navštívila Národné technické múzeum, ktoré je rajom exponátov z oblasti vedy a techniky.

               Úžasnú atmosféru počas oboch dní umocnilo nádherné počasie ako stvorené na spoznávanie nových miest. V piatok večer sme sa po intenzívne strávených dňoch v pražskom veľkomeste vrátili do Trnavy príjemne unavení a plní spomienok a skvelých zážitkov.